Putování za hřbitovy na Jižní Moravě

Nechci být morbidní, vždyť to byla pěkná dovolená, kterou jsme měli s rodinkou v Koryčanech a okolí :))).

Kromě oblíbeného zámku v Buchlovicích, nějakých koupališť (Rožnováci mohou závidět), a jiných atrakcí, jsme si se Šárkou našli čas také na dvě lokality jiného druhu.

Navštívili jsme židovský hřbitov v Koryčanech a ve Střílkách.

Tedy navštívili není ten správný výraz, hřbitov v Koryčanech jsme museli hledat a podařilo se až na podruhé po doptání u domácích. Provlekli jsme se uličkami se starými domy, spoustou kůlniček a starých pneumatik. Až jsem si nebyl jistý, jaké obyvatele potkáme.

Ke hřbitovu?

Nakonec se podařilo. Plechovými schody jsme vyšplhali nad střechy okolních domů, a již se před námi na louce otevřel prostor s řadami náhrobků v hebrejštině a němčině. Kdo navštívil nějaký židovský hřbitov ví. Jsou to místa pietní, ale i fotograficky zajímavá. Vysoká tráva, náhrobky od 17. století až po začátek války, která málem všechny zahubila, akáty, toulající se kočka. Žádná babička s motyčkou nebo astry ve váze tu opravdu nenajdete.

Židovský hřbitov v Koryčanech 

Kolorit Cihelní ulice pod hřbitovem:

Více fotografií z koryčanského židovského hřbitova:

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality se štítky a jeho autorem je jarda. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kontrola *