Smutná neděle

Václav Havel zemřel…..

Viděl jsem včera záznam, když se naposled vítal se svým přítelem Jeho svatostí Dalajlámou. Nemohl jsem se ubránit slzám….je dobře, že ještě stihl přijel, prý se okamžitě rozhodl navštívit Českou republiku, i když se očekávalo delší jednání o termínu návštěvy.

Havel pro mě byl borec, jakých není mnoho. Ještě více jsem však obdivoval jeho první ženu Olgu, bez ní a její podpory by to nemohl být on…Myslím si ale, že nám pořád nedochází, jak těžší by to mohlo být, kdybychom ho neměli v čele státu, jeho prestiže a úcty, co požíval za hranicemi. Lidé nezapomněli, ty davy včera na Václaváku mi daly trochu naděje, že snad ještě ideály mezi lidmi žijí….V době, kdy je všechno relativní a přijatelné je jen to, co přinese zisk, je to pro mě dobrá zpráva.

Jsem moc rád, že jsem byl při tom, když jsme dostali šanci být svobodnými lidmi. Ať už dneska máme blbou náladu a všechno se nám zdá špatně, přesto bych neměnil ani náhodou…Vzpomínám si, když jsme stávkovali, jak moc jsem tomu mužíčkovi, co působil trochu legračně a bezbranně, fandil. Nešlo mu nedržet palce…

Myslím, že disent je stále nedoceněný fenomén, tak různorodý a pestrý, bylo to životodárné podhoubí….Škoda, že už tito lidé odcházejí, někteří příliš brzy.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Pavel Bílek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u „Smutná neděle

  1. …pro mne navždy zůstane velkým člověkem, k němuž cítím hlubokou úctu a hrdost !!!
    Také jsme zvonili klíčky a přáli si,aby se stal naším presidentem a potom si vážili i toho, jakou úctu měl v zahraničních kruzích…Jeho fotka nám dodnes visí v pokoji.. Poslední rozloučení s jeho první ženou Olgou,tenkrát – ta dlouhatanánská fronta na Hradě…bylo velkým zážitkem…. Je ztělesněním naděje, opravdovosti a odhodlání…

  2. Taky od něj mám podpis se srdíčkem. Když byl i s Olgou v Singapuru na návštěvě, tak jsme za ním šli nejdřív do hotelu, kde bydlel, ale to na nás neměl čas. Druhý den jsme ho nachyali venku na jednom ostrově a tam s náma mluvil a podepsal nám pohledy. Olga byla skvělá.

  3. Moc dobře napsané Pavle! Vystihl jsi to skvěle. Já jsem moc rád, že mi bylo dopřáno s ním dokonce promluvit pár slov a nechat podepsat knížku… to jeho srdíčko pod podpisem jsem si teď často prohlížel….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kontrola *